فرمان منشور کوروش برگرفته از احترام به آزادي و رعايت حقوق انساني است

به گزارش ميراث آريا(chtn) رئيس سازمان ميراث فرهنگي در آئين گشايش رسمي نمايشگاه منشور کوروش گفت: در طول تاريخ، به دلائل مختلف، جنگهاي زيادي رخ داد که اصلي‌ترين قربانيان اين جنگها، مردمان عادي بودند.در گذشته‌هاي دور زنان و کودکان، طرف شکست خورده از دم تيغ مي‌گذشتند و يا به اسارت و بردگي درمي‌آمدند.خانه‌ها و مزارع آنان ويران و اموالشان به غارت مي‌رفت. چنين رفتاري يا قوم مغلوب امري عادي بود اما اين اين رفتار هم‌اکنون به صور جديد ادامه داشته و دارد.

حميد بقايي با اشاره به کتيبه آشوربني پال به سال 465 پيش از ميلاد پس ازتصرف شوش اشاره کرد و گفت: در اين کتيبه آمده است: من شهر مقدس شوش را با خاک يکسان کردم، من زيگورات شوش را که با آجرهايي از سنگ لاجورد لعاب شده بود را شکستم، معابد عيلام رابا خاک يکسان کردم، سپاهيان من وارد بيشه‌هاي مقدس شدند که هيچ بيگانه‌اي از کنارش نگذاشته بود آنرا ديدند و و به آتش کشيدند.

وي به بخشي ديگري از اين کتيبه اشاره کرد و گفت: در بخش ديگري از اين کتيبه آمده؛ من در فاصله يک ماه وبيست و پنج روز راه سرزمين شوش را به يک ويرانه و صحرايي لم يزرع تبديل کردم، نداي انساني و فريادهاي شادي بدست من از آنجا رخت بربست، خاک آنجا را به توبره کشيدم و به ماران و عقربها اجازه دادم آنجا را اشغال کنند.

بقايي به کتيبه نبوکد نصر دوم پادشاه بابل به سال 565 پيش از ميلاد فرمان و کور کردن 100 هزار چشم، قطع کردن 100 هزار ساق پا، زنده در آتش سوزاندن هزاران دختر و پسر جوان را در آتش اشاره کرد و گفت: در اين کتيبه اشاره شده که نبوکد خانه‌ها را چنان ويران کرده که بار ديگر بانگ زنده‌اي از آنجا برنخيزد.

اين مقام مسئول ادامه داد: آشور نصيرپال به سال 884 پيش از ميلاد در کتيبه خود نوشت: به فرمان آشور و ايشتار خدايان بزرگ و حاميان من 600 نفر از لشگر دشمن را کشتم و سه هزار نفر ار اسيران آنان را زنده زنده در آتش سوزاندم و سرهاي بريده را از درختان آويختم.

معاون رئيس جمهوربا اشاره به اينکه اين رويدادهاي غير انساني و ظالمانه تنها متعلق به آن روزگاران نيست امروزه نيز دنيا با چنين ستمها و خشونت‌هايي روبروست افزود: مردم جهان هنوز خاطره بمباران شيميايي شهر حلبچه را به ياد دارند، مردم اين شهر از زن و کودک، پير و جوان به وضعي رقت انگيز توسط بمبهاي شيميايي و هواپيماهاي مدرن امروزي قتل عام شدند، کودک در زير بغل پدر با يک نفس کشيدن در دم جان داد و با گذشت سالها اثرات اين خشونت ضد انساني همچنان ادامه دارد.

وي با طرح اين پرسش که به راستي چه تفاوتي ميان رفتار بشر متمدن امروزي با بشر سه هزار سال پيش وجود دارد؟ گفت: چه عاملي موجب شد تا استوانه‌اي گلي به نام منشور کوروش به اين پايه از شهرت برسد؟ استوانه اي که با خود يک پيام از قعر تاريخ دارد؟ پاسخ اين پرسش به خوبي روشن است توجه به شان و منزلت انسان به عنوان اشرف مخلوقات الهي.

وي به فرمانده پيروز ايرانيان در جنگ اشاره کرد که به سربازان خود دستور داد تا با مردم خوشرفتاري کنند و از هر گونه ظلم و تعدي بپرهيزند.

بقايي يادآور شد: به رغم رفتارهاي زشت و ناپسند پادشاهان آن دوران و حکمرانان امروز جهان، قرنها پيش يعني به سال 500 پيش از ميلاد سربازان سپاه ايران پس از ورود فاتحانه و مقتدرانه به شهر بابل به جاي فرمان کشتار، غارت و ويراني، فرمان رعايت حقوق مردم شهر را از شهريار خود دريافت کردند.

به گفته بقايي ؛ شايد بتوان گفت اين نخستين رفتار انساني برگرفته از فرهنگ و فطرت پاک الهي سربازان ارتش پيروز با دشمن مغلوب است. شاه بيت اين فرمان بزرگ، احترام به آزادي و رعايت حقوق و تکريم شان و منزلت انسان است.

وي با اشاره به اينکه مقام، جنسيت و رنگ پوست در مرزبندي انسانها نقشي ندارند تصريح کرد: اين همان دستور و خواست خداوند است که در اديان الهي به خصوص دين مبين اسلام مورد تاکيد و سفارش قرار گرفه است.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي ملت بزرگ ايران را آغازگر اين راه يعني احترام به حقوق انسان به عنوان اشرف مخلوقات اعلام کرد و گفت: اين همان منش و رفتار انساني است که ايرانيان بارها و بارها درطول تاريخ به ويژه هشت سال دفاع مقدس از خود ظهور و بروز دادند.

وي به مهمترين نقاط تاريک تاريخ بشر يعني برده‌داري و به زنجير کشيدن انسان‌ها اشاره کرد و گفت: گفته مي‌شود ميان سال‌هاي 1500 تا 1800 ميلادي حدود 15 ميليون انسان، مظلومانه و تنها به جرم رنگين‌ پوستي به قاره آمريکا منتقل شدند و اعضاي خانواده را از يکديگر جدا ميکردند، مادر از فرزند، خواهر از برادر، پدر از خانواده و اين تلخ‌ترين رفتار انسان به اصطلاح متمدن آن روزگار است.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي به سال 1862 و تصويب قانون لغو برده‌داري اشاره کرد و گفت: تصويب اين قانون، خود سرمنشاء نزاعي بزرگ شد، جنگي که ويراني و تلفاتي بيش از 600 هزار نفر را به دنبال داشت و تا جايي پيش رفت که پرچمدار آن نيز ترور شد. آري پذيرش لغو برده‌داري به بهاي 600 هزار کشته و جنگي 4 ساله بود.
،
وي ادامه داد: اما تاريخ به ياد دارد در 25 قرن پيش، حاکم وقت بنا به خواست جامعه ايراني در اقدامي کم‌نظير برده‌داري را بي‌هيچ مخالفت يا مقاومتي لغو و احترام به حقوق بشر را در اعلاميه‌اي به صورت استوانه‌اي گلي صادر کرد.

در بخشي از اين فرمان آمده است: \"آنگاه که بدون جنگ و پيکار وارد بابل شدم، همه مردم گام‌هاي مرا با شادماني پذيرفتند.... ارتش بزرگ من به صلح و آرامي وارد بابل شد.... نگذاشتيم رنج و آزاري به مردم اين شهر و اين سرزمين وارد آيد. من براي صلح کوشيدم. برده‌داري را برانداختم . به بدبختي‌هاي آنان پايان بخشيدم. فرمان دادم که همه مردم در پرستش خداي خود آزاد باشند و آنان را نيازارند. فرمان دادم هيچ‌کس اهالي شهر را از هستي ساقط نکند و خانه‌هاي آنان را که خراب کرده بودند، از نو ساختيم. صلح و آرامش را به تمامي مردم اعطاء کردم.\"

وي به اين نکته تأکيد کرد که با وجودي که منشور کوروش «نخستين اعلاميه حقوق بشر» است اما نوآوري چنين فرماني تنها از کوروش نبوده بلکه اين فرمان فرايند فرهنگي ايراني است. فرهنگي که هرگز دستور به غارت و آدمکشي و ويراني نداده و کوروش اين رفتار را از مردمان سرزمين خود، از نياکان خود، از فرهنگ کشورش، در آغوش مهرآميز مادر و از پرورش او آموخته بوده و به کار بسته است.

بقايي سرافرازي نخستين بيانيه جهاني حقوق بشر را براي فرهنگ کشوري دانست که سراسر پهنه پهناور آن از کهن‌ترين روزگاران تابش‌گاه انديشه نيک و کردار نيکي بوده و امروزه پس از هزاران سال مردمان جهان در آرزو و آرمان فراهم ساختن آن هستند.


اين مقام مسئول، منشور کوروش را ارمغاني از سرزمين ايران براي جهاني عنوان کرد که از جنگ و خشونت خسته‌اند و از آن رنج مي‌برند.

وي ايران را سرزميني توصيف کرد که هم‌اکنون نيز مهد آزادي و آزاديخواهي است. سرزميني که مهد مردان دلير است و تقدير الهي است که در آينده نيز منشاء تحولات بزرگ در سراسر گيتي باشد.

بقايي با اشاره به اينکه سازمان ميراث فرهنگي به ‌رغم همه مشکلات با موفقيت‌هاي زيادي در حال سپري کردن سال 1389 است اظهار داشت: بر اساس گزارش سازمان‌ها و نهادهاي بين‌المللي گردشگري به ‌رغم رکود جهاني و پايين بودن نرخ رشد ساير کشورها، صنعت گردشگري ايران با نرخ رشد 8/3 درصد روبه‌رو بوده است.

وي در پايان به برگزاري نشست آتي وزراي عضو شوراي سازمان جهاني گردشگري ملل متحد (UNWTO) در ايران، ثبت دو اثر مهم بازار تبريز و بقعه شيخ صفي‌اردبيل در فهرست آثار يونسکو و نمايش منشور حقوق بشر پس از گذشت 40 سال در ايران به عنوان مهمترين دستاوردهاي اين سازمان در سال 89 اشاره کرد./118

انتهای پیام/

کد خبر 1389062157